Sí, podem! Preservar la nostra dignitat, treballar pel canvi social

Posted on 26 Abril 2012

0


A la ciutat grega de Volos, el TEM –un sistema de divisa alternativa—és plenament operatiu des de 2010. Yannis Grigoriou, sociòleg i membre fundador d’aquesta xarxa, ens explica el funcionament del sistema.

Yannis Grigoriou | Membre fundador de la divisa alternativa de Volos

En els darrers dos anys la societat grega està patint un atac envers les seves vides mai vist o imaginat. El nivell de qualitat de vida està caient dramàticament i milers de persones es veuen atrapades en un cercle viciós de pobresa.

Aquí, a la ciutat de Volos, pensem que no hem de restar en l’apatia, no podem restar de braços creuats sense reaccionar a aquest atac contra les nostres vides. Tan prompte com a principis 2010 vam formar una xarxa local per iniciar i facilitar l’intercanvi de béns i serveis emprant una divisa alternativa local que hem anomenat TEM.

La xarxa compta actualment amb 900 membres i està creixent ràpidament. De fet, ha esdevingut molt popular a la ciutat, rebent suport dels mitjans local i fins i tot de les autoritats municipals. I aquest era un dels nostres objectius de partida: volíem que el projecte fos majoritari, un projecte de tots els ciutadans de Volos.

Tot el sistema d’intercanvi és online, emprant la plataforma de codi obert Cyclos. Estem en una fase d’experimentació amb noves idees que ens ajudaran a enfortir encara més la xarxa. Les autoritats municipals han esdevinguts membres de la xarxa i els ciutadans poden pagar part de les seus taxes municipals en TEM. També hi ha projectes que recolzen iniciatives socials en la ciutat. El nostre objectiu pels propers mesos és tractar de construir una gran estructura d’ocupació laboral amb TEM.

La idea dels intercanvis i les xarxes locals ha esdevingut molt popular en tota Grècia. Actualment existeixen unes 350 xarxes locals: el gran desafiament és trobar la forma de cooperar i treballar tots plegats.

Entenem tot açò com una conseqüència positiva de la crisi. O com la primera vegada en que tots nosaltres comprenem quin és el significat dels diners, el significat de la economia local, el significat del poble decidint el seu propi destí.

__________________________________________________________________________

Nota: Cyclos, el software de codi obert emprat pels ciutadans de Volos per construir el sistema TEM, va estar analitzat l’any 2010 al CCCB durant la jornada Urgent #1 Diners!. Pots accedir aquí al vídeo complet de la presentació dels activistes i investigadors Jaromil Rojo i Marco Sachy, fundadors de la plataforma Dyndy, capdaventera en matèria de divises alternatives.

Anuncis
Posted in: Stásis