Yannis Karagiannis: tres preguntes sobre Grècia

Posted on 20 Abril 2012

0


Yannis Karagiannis

Tothom coneix la situació actual de Grècia, i ningú vol experimentar-la de primera mà. Però per extreure’n les lliçons correctes de la crisi grega necessitem anar més enllà dels simples símptomes i intentar comprendre exactament què ha passat. Hi ha tres grans preguntes que necessiten una resposta urgent:

(1) La crisi, és especifica de Grècia o afecta tota la regió (sigui aquesta el sud-est d’Europa o la perifèria de la Unió Econòmica i Monetària)?

(2) Es deu la crisi a les polítiques i als errors polítics grecs o a forces de caràcter més sistèmic en l’era de la globalització?

(3) I, per últim, què cal fer ara? Hauria de convergir Grècia amb la resta de països de la Unió Econòmica i Monetària? Hauria de dirigir la seva força de treball ara aturada a produir per als mercats d’exportació?

A partir de les conclusions preliminars a les que arribem en aquest estadi encara primerenc, intentarem reflexionar sobre si és possible comparar Espanya (o Catalunya) amb Grècia. Ho farem al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) el proper 26 d’abril a les 19:30h.

Yannis Karagiannis és professor de Ciència política a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI).

Posted in: Stásis