El Conservatori Social d’Atenes

Posted on 16 Abril 2012

0


Iniciatives d’autogestió

El passat 20 de febrer un grup d’estudiants i professors de música d’Atenes va inaugurar el Conservatori Social d’Atenes, una iniciativa autogestionada per oferir classes gratuïtes de música a tots aquells que no poden pagar les taxes dels conservatoris privats.

L’equip del Conservatori ens ha enviat aquest petit text explicant perquè i com l’han posat en funcionament:  

«La idea del Conservatori Social d’Atenes va ser concebuda per un music i compositor anomenat Stathis Drogosis, qui la va compartir a través de les seves pàgines de Facebook i Twitter. La resposta dels professors de música voluntaris va ser immediata. La raó d’aquesta acció és la negació i l’absència d’educació musical de qualitat i d’educació pública en general, per part del govern grec durant aquest període de crisis. En poques paraules, és una acció de protesta contra el govern i, al mateix temps, una acció d’ajut als nostres companys ciutadans que pateixen les retallades del seus salaris. Al voltant de 100 estudiants (que no poden pagar les taxes als conservatoris privats) reben classes gratuïtes de música als Conservatori Social d’Atenes, i hem rebut ja més de 500 sol·licituds. Esperem continuar creixent i fer que els nostres conciutadans, especialment els joves, s’adonin que les persones tenim el poder per canviar el món i que la música pot ser el mitjà.»

 

Declaració Fundacional del Conservatori Social d’Atenes

El conservatori social som les persones

Som voluntaris, mestres, músics i molt més. Un grup de ciutadans que compartim l’amor per la música i la solidaritat pels altres. Hem decidit unir les nostres forces per perseguir un objectiu comú. Desitjosos de donar a conèixer el nostre art a aquells que no es poden permetre el luxe d’estudiar. Per demostrar que la crisi no ens està doblegant i que el valor humà no té preci. Per restaurar el desig per l’aprenentatge.

A Grècia, l’educació musical ha estat sempre un privilegi dels qui es poden permetre estudis costosos. Les instal·lacions públiques per l’ensenyament de la música són mínimes. Sota aquestes circumstàncies, sembla dubtós, si no les defensem, que es mantinguin fins i tot les poques estructures que existeixen avui. A través del Conservatori Social volem mantenir viva l’educació musical. Això no significa que renunciem a la nostra reivindicació d’una educació de qualitat i gratuïta per a tothom. Amb igualtat d’oportunitats per cada alumne en totes les àrees, inclosa la música. És la negativa de l’estat a complir seves obligacions envers els ciutadans la que ens ha impulsat a crear el Conservatori Social.

No obstant això, no volem competir amb els conservatoris. Hem estat estudiants, la majoria som professors i respectem la seva feina. El Conservatori Social pretén oferir una oportunitat a les persones amb menys recursos i més necessitats, per crear una sortida a través de la música. La resistència més efectiva a la trista realitat és elevar l’esperit, la cultura i el coneixement. Tenim ara aquest moment obscur per posar la nota que ens portarà als nostres somnis.

Posted in: Stásis