Sobre Stásis

Posted on 11 Abril 2012

0


Què podem fer els ciutadans davant d’una situació com la de Grècia? Quines són les alternatives quan les institucions públiques no són ja capaces de garantir el nostre benestar i s’ha erosionat fins el límit la vida democràtica? Com podem “repolititzar” la vida col·lectiva? Aquest bloc neix amb la intenció de cercar respostes i obrir una petita finestra a la situació de Grècia avui.

En primer lloc, volem donar visibilitat a les conseqüències socials de la crisi: “encarnar” les xifres, donar cos, gènere i perspectiva als discursos dels tecnòcrates, recordar que les dades estan íntimament lligades als sentiments, les expectatives i les biografies de les persones.

En segon lloc, volem fer-nos ressò de les iniciatives ciutadanes d’autogestió, cooperació i denúncia que han sorgit arreu de la geografia hel·lena. Creiem que mereix ser relatat l’esforç solidari d’aquells que intenten omplir els vuits deixats per un Estat en desaparició, per la defecció de la classe política i l’abandonament de les institucions públiques. Volem mostrar i donar suport a les accions transformadores, les propostes alternatives, els actes de creació, els petits punts de fuga que els ciutadans grecs han trobat per suportar el ferotge embat de la crisi. Creiem que aquesta és la veritable stásis, la capacitat per romandre dret i prendre partit, per generar móns alternatius i habitables.

__________________________________________________________________________

Aquest bloc està  concebut i fet des del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), dedicat a alimentar i nodrir des de fa anys el debat en torn de l’espai públic, la vida democràtica i la participació ciutadana. En aquest context, el CCCB celebrarà el proper 26 d’abril de 2012 un debat sobre el futur de Grècia en el qual participaran Andreas Kalyvas, professor de Ciència política a The New School of Social Research de Nova York, i Yannis Karagiannis, professor de Ciència política a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI). 

Stásis és un bloc obert i participatiu.  Ens pots fer arribar experiències i materials relacionats amb la situació grega contemporània a través del nostre correu electrònic: stasis.blog@gmail.com

Posted in: Stásis